Vad kan orsaken vara till mag- och tarmproblem?

Idag stötte jag på en mamma vars flicka jag tidigare har rekommenderat att göra en födoämnesintoleranstest. Flickan är 11 år och har mycket ofta ont i magen och magproblem. Familjen har vid fler tillfällen testat att ta bort både gluten och laktos hemma men i skolan låtit det vara. När jag stötte på mamman idag berättade hon att flickans lärare tyckt att flickan varit borta mycket ofta från skolan. Det visade sig att hon redan varit bort hela 20 % den här terminen. Sedan sist hade flickan varit på en speciell vårdavdelning för barn- och ungdom där man tagit många prover enligt mamman, men inget prov hade givit något utslag. På senare tid har jag behandlat några unga kvinnor i 20 års åldern som haft magproblem i många år. En av kvinnorna har gjort både kolo- och gastroskopi ett flertal gånger men inte fått något utslag. I ung ålder har man kommit fram till att kvinnan har mjölkallergi. Gluten har hon kommit fram till själv, då hon inte mått bra vid intag av födoämnen innehållande gluten. Under åren har kvinnan själv uteslutit födoämnen från kosten då hon har känt att hon inte mått bra. Kvinnan hörde talas om mig och bokade en tid för att göra en födoämnesintoleransanalys Typ III. Analyssvaret visade på låga intoleranser av några få födoämnen bl.a äggvita. Dessa födoämnen hade klienten inte märkt av men kan trots sina låga utslag vara orsak till kvinnans magproblem som pågått sedan ung ålder. Kvinnan utesluter nu dessa födoämnen från kosten. Vi har tillsatt fibrer och probiotika och efter bara ett par veckor började tarmen fungera bättre. En annan kvinna något äldre har haft magsmärtor och dålig magen en längre tid. Sedan tidigare har kolhydrater och socker uteslutits. Trots det mådde kvinnan inte bättre. Vi gjorde liksom tidigare kvinna en födoämnesintoleranstest. Analyssvaret gav ovanligt många utslag. Det visade sig dels att kvinnan var pollenallergiker och många utslag visade på korsreaktioner. Många av utslagen var mycket förhöjda bl. a komjölk och äggvita. Kvinnan har nu under en längre tid helt uteslutit alla födoämnen som fanns med på analysen. Efter ca två veckor hörde hon av sig och skickade en bild hur hon kunde ha ett par byxor på sig som hon inte hade kunnat på fler år då de satt mot magen. Klienten har idag fått mycket mer energi, fått finare hy och mår mycket bättre. Dock var det ovanligt många intoleranser och att läka tarmen tar tid. Att läka kan gå i skov, ibland mår man sämre innan man mår bättre och det kan ta flera år innan man helt har läkt. Vi jobbar vidare med läkningen av tarmen samtidigt som kvinnan undviker födoämnen som hon inte tål.

Vad är det då för skillnad mellan det test som görs inom sjukvården, födoämnesallergi Typ I och de som jag gör födoämnesallergi Typ III (födoämnesintolerans)?

Typ I födoämnesallergi

Den mest kända allergin är typ I-varianten som ger omedelbara och ibland livshotande symptom efter att man ätit ett visst födoämne. Jordnötsallergi är ett klassiskt exempel där det kan räcka med spår av jordnötter för att orsaka en anafylaktisk chock. Oftast är det ganska lätt att identifiera vilket ämne det är man inte tål även utan att ta ett allergitest.

 Typ III födoämnesallergi (födoämnesintolerans)

Denna typ av allergi kan också kallas för dold eller fördröjd allergi. Symptomen kommer först efter några timmar eller till och med dagar efter födointaget och är inte livshotande. De varierar från olika typer av mag-tarmbesvär, huvudvärk, hudbesvär, ledvärk mm. till trötthet och psykiska störningar.

 Avslutningsvis vill jag säga att mag- och tarmproblem är svåra att identifiera. Har man testat allt och fortfarande inte funnit orsaken till magontet, kan födoämnesallergi Typ III var en orsak. Stress och stressmage tillsammans med en födoämnesallergi belastar kroppen oerhört och kan på sikt leda till kronisk inflammation och sjukdom. Därför är det viktigt att komma tillrätta med problem som tarm- och magproblem för att läka tarmen och undvika sjukdom på sikt.