Om mig

Livsstilen påverkar vår ork och de flesta av våra sjukdomar

2015 skulle jag ha sprungit mitt första maraton. Jag skulle fylla 50 och tänkte att det är en sådan grej man gör när man fyller 50 år. Jag hade under vintern/våren tränat till Stockholm Marathon och blev inbjuden till en föreläsning av Dave O’Brien. O’Brien är känd för sina 4 ökenmaraton som varar 6 dagar och omfattar 250 km. Dave var 58 år när han genomförde dessa lopp. Det var då och där under hans föreläsning som jag förstod vad det är för skillnad på att vara vältränad eller att leva hälsosamt. Man kan träna hur mycket som helst och inte vara ett dugg hälsosam eller så kan man vara lite överviktig och vara mycket hälsosam. Det är vad vi stoppar i oss som har betydelse för hur vi mår och vad vi orkar,

Jag lyckades inte genomföra mitt maratonlopp som jag var anmäld till. Jag var varken vältränad eller tillräckligt hälsosam. Efter varje träningspass på gymmet värkte min kropp en hel vecka efter att jag tränat. Jag tyckte att jag levde ett hälsosamt liv.  På den tiden gick jag upp kl. 3.15, jobbade ett arbetspass och var hemma igen kl. 18.  Jag skulle hinna träna, äta middag, umgås med vänner och familj, gärna gå en promenad också. Jag tillät mig ingen återhämtning och hamnade till slut med utmattningssyndrom med ett blodtryck på 190/110. Som tur är har jag nära och kära som talade om för mig att det inte var okej att jobba som jag gjorde. Jag förändrade min livssituation omedelbart. Jag sa upp mig när jag blev ordentligt sjuk under hösten 2014 och ändå gick till jobbet med nästan 40 graders feber.  

Våren 2016 gick jag kursen "Kost- och fysisk aktivitet som medicin" på Karolinska Institutet, KI som ledde mig vidare till Näringsmedicinska skolan. Där utbildade jag mig under våren 2017 - 2018 till Näringsterapeut och Kostkonsult.  Under tiden har jag lärt mig hur viktigt det är med balans i livet. Kost, motion och sömn är A och O i vårt livsmönster. Önskar att hade förstått det när jag var ung och duktig fotbollsspelare.

När mina barn var på sin topp i sina idrotter hade jag varken tid eller förståelse för hur kosten påverkar våra val och prestationer. En skadade handleden i tennis som fortfarande känns av, en var så bra på fotboll att man ville värva till AIK. Den tredje spelade hockey och var lovande. Även där tror jag brist på rätt näring orsakade ansträngningsastma som alltid blev värre så fort vi klev in i ishallen. Förutom astman var brist på återhämtning också en bidragande orsak till att min son tvärt ville sluta spela ishockey när det skulle tränas 7 dagar i veckan.

Mycket av det vi tillsammans har varit igenom hade vi kunnat stävja om jag hade haft den kunskap jag har idag. Livsstilen påverkar vår ork och de flesta av våra sjukdomar. Våra ärftliga gener står bara för ca 5% av arvsmassan, resten kan vi påverka genom att göra bra val som att äta rätt kost, motionera, sova gott, vara utomhus, äta näringstillskott, dricka rent vatten, ha bra relationer och ett socialt umgänge. De flesta sjukdomar byggs långsamt upp och tar 20 till 30 år att bygga upp. Det kan vara små saker som att man först inte tål något som att man utsätter sig för saker om och om igen fast kroppen säger ifrån. Vi lyssnar helt enkelt inte på våra kroppar och långsamt bygger kroppen upp inflammationer som sedan leder till sjukdomar när bägaren rinner över. Det är viktigt att vi tar hand om vår tarm och förser den med rätt kost och näring. En inflammerad tarm kan så småningom leda till näringsbrister och sjukdom. Ca 80 - 90% av all information passerar tarmkanalen innan den når hjärnan och inte tvärt om som de flesta tror. Att vårda sin tarm leder till bra hälsa och bra beslut.

Vad gör en Näringsterapeut?

"En utbildad näringsterapeut har studerat biokemi, nutrition samt vitamin- och mineralterapi. Näringsterapeuten erbjuder yrkesmässig rådgivning angående hur kroppen bäst bibehåller och eventuellt återställer den naturliga näringsbalansen trots sjukdom, operationer, trauma, näringsbrister mm. Man tillämpar kunskaper om hur kosten, vitaminer, mineraler, aminosyror, enzymer, fettsyror, antioxidanter m.m. påverkar kroppens anatomi, fysiologi och biokemiska funktioner.
Näringsterapeutens mål är att främja optimal hälsa genom att rekommendera ett skräddarsytt kost- och kosttillskottsprogram för varje klient"

Jag hjälper dig att må bra genom att hitta rätt kost- och näringsprogram för just dig. Med rätt kost, motion, sömn och näring kan du förbygga de flesta sjukdomar. Det är enklare och lättare att förebygga än att läka sjukdom. Hipporates, läkekonstens fader sa, 460 - 377 f.Kr. ”Låt maten vara medicinen och medicinen vara maten” Redan på 400-talet f.Kr. visste man hur viktig maten var för våra kroppar och att det var maten som när och läker kroppen. Lever man på ”skräpmat” kommer näringsobalanser gradvis att utvecklas och kan leda till sjukdom. De flesta moderna kroniska sjukdomar är näringsrelaterade så som hjärt-/kärlsjukdomar, cancer, högt blodtryck, högt kolesterol, diabetes, övervikt, demens, alzheimers sjukdom, artros och autoimmuna sjukdomar, ADHD m fl.

Hos mig kan du få hjälp:

- att få mer energi

-att må bättre

-att bli frisk

-att sova bättre

 -att förebygga sjukdom

-att gå ner/ gå upp i vikt

Jag jobbar för ett långsiktigt hållbart friskt leverne där vi jobbar med kost, näring och livsstilsförändringar som tar dig  dit du vill för att du ska kunna leva ditt bästa jag.

Att förändra sin livsstil är inget Quick Fix och det kan ta sin tid.  Tålamod är livets dygd och ger resultat.

Varmt Välkommen till ett medvetet- och hälsosammare val.

Vänligen Pia Jäger

Genom att studera ditt blod i mikroskop kan jag bl.a  få en indikation på brister, svamp och parasiter 

Torrblodsanalys. Viss toxicitet.

Som näringsterapeut rekommenderar jag kosttillskott för en starkare och immuntåligare kropp.

Jag älskar hotellfrukostar. Jag gör mycket bättre val när jag har mycket att välja på. Det gör heller inget om man råkar äta lite för mycket när man väljer näringstät mat.

Det engagerar mig starkt att hålla kurser om kost och näring. Att dela budskapet om att mat är medicin och näring för kroppen gör mig glad och ger mig hopp att fler ska förstå vikten av rätt kost och näring.

Varför Hypericum?

Hypericum eller Johannnesört som den heter på svenska ligger mig varmt om hjärtat. Johannesörten uppenbarades när jag skulle komma på ett namn på mitt företag. Jag är från början florist, och uppvuxen i floristvärlden med föräldrar som drev blomsterhandel och farföräldrar som drev trädgårdsmästeri. Hypericum är en fantastisk växt att jobba med även som florist och finns i oändliga sorter och färger. Näringsmedicin ligger närmre floristyrket än man anar och jag har helat många själar med färg- och form under mina år i blomsterbranschen.

Hypericum växer vild i stora delar av Sverige och blommar med gula blommor.  Örten används vid depressioner, oro och hysteri. Vid klimakteriebesvär med nedstämdhet och vallningar är Johannesörten en bra cirkulationsört. Växten är en kraftig antioxidant som har stark effekt mot virus. Hjälpfull vid herpes och Hepatit c. Studier pågår kring örtens effekt på HIV. Olja gjord på örten kan användas vid sårläkning, brännsår och hemorrojder.

Maria Treben, en av de främsta pionjärerna inom örtmedicinen. Hon skriver i sin bok ”Hälsa ur Guds Apotek” ’Spädbarn som lider av magknip lugnar sig snart, om man stryker Johannnesört på deras lilla mage’ från juli till september. I folktro är örten en maskulin sol-ört som ger gudomlighet, styrka, lycka och upplysning. Under medeltiden hängde man Johannesörten i fönster- och dörröppningar för att undvika att blixten slog ner och för att fördriva djävlar och onda andar.

Hypericum Perforatum som den äkta örten heter har läkande kraft inom många områden. Den har milt lugnande, galldrivande, inflammationshämmande, diuretiska, antiseptiska och anstrigerande verkningar. Det är fin ört att använda.