C-vitamin – hur mycket innehåller en citron?

1937 får Szent-Györgyi Nobelpris för upptäckten av C-vitamin men det är främst Linus Pauling som förknippas med vitamin C.  Förutom två Nobelpris blev Pauling mest känd för att rekommendera stora dagsdoser av C-vitamin för att förebygga förkylningar och sjukdom. Eftersom citron är den frukt som de flesta förknippar med mest askorbinsyra, C-vitamin undrar många just hur mycket C-vitamin en citron innehåller?  En citron innehåller 53 mg c-vitamin per 100 g liksom apelsin.

Hur mycket C-vitamin behöver man på en dag?

Ett rekommenderat dagligt intag (RDI) är 75 - 100 mg för en vuxen och för ett barn mellan 20 - 50 mg. Hur mycket C-vitamin man kan ta, beror lite på varför man tar ett vitamintillskott. Vid skörbjugg, järnbrist och anemi kan man ta mellan 300 – 1000 mg och vid allergi, astma och andra respiratoriska sjukdomar från 2000 mg ända upp till 10 000 mg på en dag.  Vitamin C bör tas utspritt under dagen då C-vitamin försvinner ut med urin vid överskott. Vid C-vitaminöverdos kan man känna sig illamående orolig i magen få magknip och diarré. Detta kan ske vid doser på 6 - 15 g.

C-vitamintillskott – uppgift i kroppen

De viktigaste funktionerna C-vitamin har i kroppen är att stärka immunförsvaret och öka skyddet mot förkylningar, influensa, infektioner och cancer. Vitamin C är viktig för bildning av kollagen som är viktigt för bindväven. Liksom med zink krävs C-vitamin för tillräcklig tymusfunktion. Askorbinsyra skyddar mot förtidigt åldrande, främjar frisk benstomme, gynnar järnupptag, motverkar uppkomst av autoimmuna sjukdomar, skyddar och avlägsnar tungmetaller ut ur kroppen, speciellt bly. C-vitamin främjar det ”goda” kolesterolet HDL och motarbetar oxidering av det ”onda” LDL kolesterolet.

C-vitamin är viktigt vid fler funktioner i immunförsvaret. Det tar död på virus och stoppar förökning av farliga bakterier, men tar inte död på bakterierna. Ett tillskott av c-vitamin hjälper till att minska tillväxten av Helicobacter pyroli samt skyddar mot magsår och magcancer. C-vitamin hjälper till att göra de farliga toxinerna från bakterier vattenlösliga så att de kan föras ut ur kroppen via urinen. Askorbinsyra har en aktiverande verkan på de vita blodkropparna, det stimulerar produktionen men även av antikroppar.

I en studie med fler än 2500 vuxna personer under åren 1971 - 1974 visade det sig att ett intag av C-vitamin hade en positiv inverkan på lungfunktionen.

Källa: Schwartz J. et al. “Relationship between dietary vitamin C intake and pulmonary function in the First National Health and Nutrition Examination Survey”. Am J Clin Nutr. 1994 Jan;59(1):110-4.

Vilken föda innehåller - mest C-vitamin

Till skillnad från zink som tål värme är C-vitamin mycket värmekänsligt och förstörs lättast av alla vitaminer. Ljus, värme och matlagning reducerar snabbt innehållet av askorbinsyra. All stekning och kokning förstör C-vitamininnehållet. För bästa näringsupptag bör en juice pressad av apelsiner och citron drickas upp inom 20 minuter annars försvinner C-vitaminet successivt i kanan. Färska frukter och bär är bästa källan för vitamin C i en varierad kost.

Bästa födan för C-vitamin i mat är:

·         Nyponfrön torkade

·         Chillipeppar färsk

·         Papaya torkad

·         Svarta vinbär

·         Gul Paprika, Röd Paprika

·         Nyponsoppa

·         Persiljeblad

·         Nässlor

  Brnnsslajpg

Brister av C-vitamin – vem får det och hur upptäcker jag det

 Det är mer vanligt med C-vitaminbrist idag än man tror. Förr rörde det sig om skörbjugg, vilket man upptäckte när sjömän var till sjöss. Idag handlar det om att människor äter skräpmat, röker, bantar, stressar, intar läkemedel, dricker alkohol, tränar hårt, är diabetiker, spädbarn eller har ett lågt intag av frukt och grönsaker.

 Tidiga bristsymtom och bristsjukdomar kan visa sig som tandlossning, tandköttsinflammation, blödande tandkött, förkylningar, allergi, högt kolesterol, dåligt järnupptag, näsblödningar, blödningar i hud, näsa och öga, miljögiftsskador, magsår, starr, för tidigt åldrande, trötthet, dålig sårläkning, svaghet, feber och lätt att få blåmärken.

När kan det var bra med extra C-vitamin – är du ofta sjuk

 

Är du ofta sjuk, får återkommande förkylningar och influensa, äter skräpmat och inga frukter och grönsaker då kan det vara bra med extra tillskott av vitamin C. Det gäller även om du bantar, är rökare eller har höga doser av toxiner som kemikalier och metaller i kroppen som kräver mer C-vitamin. Är du en hårt tränande idrottsman är det högst troligt att du behöver tillskott av C-vitamin då träning skapar fria radikaler i kroppen. C - vitamin är en kraftfull antioxidant som motverkar att kroppens celler angrips. 

 Juicejpg

 

Känner du dig osäker på om du behöver extra C-vitamin

 En Wellness screening eller en hårmineralanalys kan tala om för dig hur det står till i din kropp. Båda analyserna mäter dina stressnivåer och visar hur kroppen är utsatt av stress. Här kan du läsa mer om de båda analyserna https://boka.se/hypericum/info.  Det finns studier som visar att maratonlöpare och skidåkare med hög arbetsbelastning och kyla kan ha ökat behov av extra tillskott. Andra studier visar att risken för hjärt- och kärlsjukdom ökar vid brist av C - vitamin samt att risken är större att bli sjuk. C-vitamin är ett bra komplement till läkemedel då ett tillskott av C-vitamin hjälper till vid leverns avgiftning. C-vitaminet jobbar som en synergist och skyddar levern från skador orsakade av medicin utan att hindra läkemedlets verkan.

Känner du att du vill förebygga förtidigt åldrande, främja en frisk benstomme, hjälpa järnupptaget, stävja autoimmun sjukdom eller avlägsna tungmetaller ut ur kroppen då rekommenderar jag dig att ta kontakt med din näringsterapeut för mer information.

 

Källa: Näringsmedicinska Uppslagsboken, Peter Willhelmsson ISBN:90-631-7910-5, 2011

                  Näring och hälsa, Johansson Ulla o Stubbendorff Anaa ISBN978-91-44-12594-7, 2020

  

 

*Ordlista

Synergist – en synergist samarbetar, stärker och kan öka upptaget eller förbättra verkan på ett annat ämne

 

Obs! Kosttillskott ska inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Den rekommenderade dagliga dosen får ej överskridas. Förvaras oåtkomligt för små barn.