Blogg

Sök blogg
C-vitamin – hur mycket innehåller en citron?

1937 får Szent-Györgyi Nobelpris för upptäckten av C-vitamin men det är främst Linus Pauling som förknippas med vitamin C.  Förutom två Nobelpris blev Pauling mest känd för att rekommendera stora dagsdoser av C-vitamin för att förebygga förkylningar och sjukdom. Eftersom citron är den frukt som de flesta förknippar med mest askorbinsyra, C-vitamin undrar många just hur mycket C-vitamin en citron innehåller?  En citron innehåller 53 mg c-vitamin per 100 g liksom apelsin.

Hur mycket C-vitamin behöver man på en dag?

Ett rekommenderat dagligt intag (RDI) är 75 - 100 mg för en vuxen och för ett barn mellan 20 - 50 mg. Hur mycket C-vitamin man kan ta, beror lite på varför man tar ett vitamintillskott. Vid skörbjugg, järnbrist och anemi kan man ta mellan 300 – 1000 mg och vid allergi, astma och andra respiratoriska sjukdomar från 2000 mg ända upp till 10 000 mg på en dag.  Vitamin C bör tas utspritt under dagen då C-vitamin försvinner ut med urin vid överskott. Vid C-vitaminöverdos kan man känna sig illamående orolig i magen få magknip och diarré. Detta kan ske vid doser på 6 - 15 g.

C-vitamintillskott – uppgift i kroppen

De viktigaste funktionerna C-vitamin har i kroppen är att stärka immunförsvaret och öka skyddet mot förkylningar, influensa, infektioner och cancer. Vitamin C är viktig för bildning av kollagen som är viktigt för bindväven. Liksom med zink krävs C-vitamin för tillräcklig tymusfunktion. Askorbinsyra skyddar mot förtidigt åldrande, främjar frisk benstomme, gynnar järnupptag, motverkar uppkomst av autoimmuna sjukdomar, skyddar och avlägsnar tungmetaller ut ur kroppen, speciellt bly. C-vitamin främjar det ”goda” kolesterolet HDL och motarbetar oxidering av det ”onda” LDL kolesterolet.

C-vitamin är viktigt vid fler funktioner i immunförsvaret. Det tar död på virus och stoppar förökning av farliga bakterier, men tar inte död på bakterierna. Ett tillskott av c-vitamin hjälper till att minska tillväxten av Helicobacter pyroli samt skyddar mot magsår och magcancer. C-vitamin hjälper till att göra de farliga toxinerna från bakterier vattenlösliga så att de kan föras ut ur kroppen via urinen. Askorbinsyra har en aktiverande verkan på de vita blodkropparna, det stimulerar produktionen men även av antikroppar.

I en studie med fler än 2500 vuxna personer under åren 1971 - 1974 visade det sig att ett intag av C-vitamin hade en positiv inverkan på lungfunktionen.

Källa: Schwartz J. et al. “Relationship between dietary vitamin C intake and pulmonary function in the First National Health and Nutrition Examination Survey”. Am J Clin Nutr. 1994 Jan;59(1):110-4.

Vilken föda innehåller - mest C-vitamin

Till skillnad från zink som tål värme är C-vitamin mycket värmekänsligt och förstörs lättast av alla vitaminer. Ljus, värme och matlagning reducerar snabbt innehållet av askorbinsyra. All stekning och kokning förstör C-vitamininnehållet. För bästa näringsupptag bör en juice pressad av apelsiner och citron drickas upp inom 20 minuter annars försvinner C-vitaminet successivt i kanan. Färska frukter och bär är bästa källan för vitamin C i en varierad kost.

Bästa födan för C-vitamin i mat är:

·         Nyponfrön torkade

·         Chillipeppar färsk

·         Papaya torkad

·         Svarta vinbär

·         Gul Paprika, Röd Paprika

·         Nyponsoppa

·         Persiljeblad

·         Nässlor

  Brnnsslajpg

Brister av C-vitamin – vem får det och hur upptäcker jag det

 Det är mer vanligt med C-vitaminbrist idag än man tror. Förr rörde det sig om skörbjugg, vilket man upptäckte när sjömän var till sjöss. Idag handlar det om att människor äter skräpmat, röker, bantar, stressar, intar läkemedel, dricker alkohol, tränar hårt, är diabetiker, spädbarn eller har ett lågt intag av frukt och grönsaker.

 Tidiga bristsymtom och bristsjukdomar kan visa sig som tandlossning, tandköttsinflammation, blödande tandkött, förkylningar, allergi, högt kolesterol, dåligt järnupptag, näsblödningar, blödningar i hud, näsa och öga, miljögiftsskador, magsår, starr, för tidigt åldrande, trötthet, dålig sårläkning, svaghet, feber och lätt att få blåmärken.

När kan det var bra med extra C-vitamin – är du ofta sjuk

 

Är du ofta sjuk, får återkommande förkylningar och influensa, äter skräpmat och inga frukter och grönsaker då kan det vara bra med extra tillskott av vitamin C. Det gäller även om du bantar, är rökare eller har höga doser av toxiner som kemikalier och metaller i kroppen som kräver mer C-vitamin. Är du en hårt tränande idrottsman är det högst troligt att du behöver tillskott av C-vitamin då träning skapar fria radikaler i kroppen. C - vitamin är en kraftfull antioxidant som motverkar att kroppens celler angrips. 

 Juicejpg

 

Känner du dig osäker på om du behöver extra C-vitamin

 En Wellness screening eller en hårmineralanalys kan tala om för dig hur det står till i din kropp. Båda analyserna mäter dina stressnivåer och visar hur kroppen är utsatt av stress. Här kan du läsa mer om de båda analyserna https://boka.se/hypericum/info.  Det finns studier som visar att maratonlöpare och skidåkare med hög arbetsbelastning och kyla kan ha ökat behov av extra tillskott. Andra studier visar att risken för hjärt- och kärlsjukdom ökar vid brist av C - vitamin samt att risken är större att bli sjuk. C-vitamin är ett bra komplement till läkemedel då ett tillskott av C-vitamin hjälper till vid leverns avgiftning. C-vitaminet jobbar som en synergist och skyddar levern från skador orsakade av medicin utan att hindra läkemedlets verkan.

Känner du att du vill förebygga förtidigt åldrande, främja en frisk benstomme, hjälpa järnupptaget, stävja autoimmun sjukdom eller avlägsna tungmetaller ut ur kroppen då rekommenderar jag dig att ta kontakt med din näringsterapeut för mer information.

 

Källa: Näringsmedicinska Uppslagsboken, Peter Willhelmsson ISBN:90-631-7910-5, 2011

                  Näring och hälsa, Johansson Ulla o Stubbendorff Anaa ISBN978-91-44-12594-7, 2020

  

 

*Ordlista

Synergist – en synergist samarbetar, stärker och kan öka upptaget eller förbättra verkan på ett annat ämne

 

Obs! Kosttillskott ska inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Den rekommenderade dagliga dosen får ej överskridas. Förvaras oåtkomligt för små barn.

 

 

Zinkbrist - orsak till virus?

Vad är zink bra för? Zink behövs till ca 100 olika kroppsfunktioner och används som cofaktor* i fler än 40 viktiga enzymreaktioner, bl. a i matsmältningen. Zink hör till det mineral som är svårast för kroppen att ta upp från kosten. Zinkbrist kan kopplas till ett minskat immunförsvar och en ökad mottaglighet för infektioner.

Zinktillskott - En viruskämpe

Zinkbrist kan vara en orsak till virus och förkylningar. Zink har viktiga virusdödande egenskaper. Vid låga värden krymper brässen*, mjälten och lymfkörtlarna. Kroppen får minskat antikroppsskydd och minskad aktivitet hos mördarcellerna. Zinktabletter rekommenderas vid nedsatt immunförsvar t.ex vid frekventa långdragna luftvägsinfektioner och förkylningar. Brist på zink är vanligt hos äldre personer +50. Äldre har sämre zinkupptag vilket kan vara bidragande till varför de har sämre matlust och är mer infektionskänsliga. Zinktillskott kan i kombination med Vitamin A agera som ett kraftfullt vapen i kampen mot många olika typer av virus. Man har nu konstaterat att zink har en återställande och förebyggande funktion i samband med förkylningar.

I en studie som varade under 12 månader gav man barn i u-länder med lunginflammation samt diarré, som orsak till dödlighet, zink 1 gång i veckan i 12 månader. Barnen visade viktökning, minskade influensbesvär samt ökad överlevnad jämfört med barn som inte fick zinktillskott. Brooks WA. et al. Effect of weekly zinc supplements on incidence of pneumonia and diarrhoea in children younger than 2 years in an urban, low-income population in Bangladesh: randomised controlled trial” Lancet. 2005 Sep 17-23;366(9490):999-1004.

provrr 1jpg

Zink i mat

Zink är inte värmekänsligt vilket gör att förlusten av zink är mycket liten vid matlagning. I mat med födoämnen som sojaprotein, rödvin och laktos ökar upptaget av zink. Zinkupptaget ökar ihop med en proteinrik kost, det är ett av skälen till att man ofta hör att vegetabiliska alternativ ger ett sämre upptag.

Bästa källorna för zink i mat är;

·         Ostron

·         Torrjäst

·          Krabba

·          Lever och nöt

·          Cheddar

·          Rågmjöl

·          Kikärtor, nötter, frön, linser

 

Zinkbrist symtom - vad du bör hålla utkik efter

Symptom på zinkbrist kan som sagt vara långdragna förkylningar och luftvägsinfektioner. Vid cancer ser man ofta låga zinkvärden och höga kopparvärden. Anorexia och aptitrubbningar är vanligt vid zinkbrist. Har du stark illaluktande kroppslukt kan det vara ett symtom på zinkbrist. Vid brännskador, infektioner, intag av alkohol, riklig svettning och vätskedrivande medicinering utsöndras zink. Ökad risk att utveckla zinkbrist är vanligt hos gravida kvinnor som inte intar zinktillskott. Detta kan leda till eklampsi* och missfall.

Zinkbrist symptom;

·         Försenad könsmognad, prostatabesvär, impotens

·         Hudförändringar – akne, rocasea, psoriasis, eksem, husprickor

·         Nedsatt immunförsvar

·         Dålig kroppslukt

·         Bensår

·         Höga kolesterolvärden

·         Dålig lukt- och smakförmåga

·         Dålig aptit

 

Zinkbrist behandling - vad jag kan göra för dig

Min rekommendation är att gå till en näringsterapeut innan du gör din egen bedömning om din kropp behöver zink.  Att supplementera på egen hand utan att veta ditt absoluta behov av zink och andra nödvändiga näringsämnen kan ställa till med onödiga problem med hormonbalanser och andra problem i kroppen. Gör gärna en hårmineralanalys innan du gör din egen bedömning vad din kropp behöver läs mer här https://boka.se/hypericum/info.

 Det ger ett säkert resultat som visar hur din kropp mår just nu, har mått sedan fler månader- och ibland fler år tillbaka i tiden samt visar ditt behov av mineraler och vitaminer just nu. Vill du bara veta ditt zinkbehov finns ett mindre zinktest att göra. Fråga din näringsterapeut.

När ska man ta zinktillskott?

Zinktillskott är bra att ta i perioder av mycket stress och ansträngande motionspass. Zink har viktiga virusdödande egenskaper och är bra att ta vid infektioner och nedsatt immunförsvar. Det kan vara bra med ett zinktillskott om man är vegetarian, äldre person, bantar, har riklig mens, gravid eller är ammande. Ett zinktillskott kan vara bra efter en operation för att påskynda läkning av sår, vid hudutslag och olika eksem. 

blodplttar 1png

Bästa tid att ta zink är vid läggdags och på morgonen när man vaknar. Detta för att undvika kamp med andra mineraler om upptaget i tarmen. Vid intag av läkemedel intas zinktabletten 2 timmar före eller efter intag av medicinen.

Källa: Näringsmedicinska Uppslagsboken, Peter Willhelmsson ISBN:90-631-7910-5, 2011 och Spårämnen och andra livsnödvändiga ämnen. Klinisk tillämpning av hårmineralanalys David L. Watts ISBN 978-91-637-0773-5

*Ordlista; 

Cofaktor – är en kemisk förening som binder till enzymer för att bidra till dess katalytiska förmåga

Brässen – thymuskörteln (thymus) är ett viktigt organ i immunsystemet

Eklampsi – en utveckling av havandeskapsförgiftning med epilepsiliknande kramper

 

Obs! Kosttillskott ska inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Den rekommenderade dagliga dosen får ej överskridas. Förvaras oåtkomligt för små barn.