Sök blogg
Zinkbrist - orsak till virus?

Vad är zink bra för? Zink behövs till ca 100 olika kroppsfunktioner och används som cofaktor* i fler än 40 viktiga enzymreaktioner, bl. a i matsmältningen. Zink hör till det mineral som är svårast för kroppen att ta upp från kosten. Zinkbrist kan kopplas till ett minskat immunförsvar och en ökad mottaglighet för infektioner.

Zinktillskott - En viruskämpe

Zinkbrist kan vara en orsak till virus och förkylningar. Zink har viktiga virusdödande egenskaper. Vid låga värden krymper brässen*, mjälten och lymfkörtlarna. Kroppen får minskat antikroppsskydd och minskad aktivitet hos mördarcellerna. Zinktabletter rekommenderas vid nedsatt immunförsvar t.ex vid frekventa långdragna luftvägsinfektioner och förkylningar. Brist på zink är vanligt hos äldre personer +50. Äldre har sämre zinkupptag vilket kan vara bidragande till varför de har sämre matlust och är mer infektionskänsliga. Zinktillskott kan i kombination med Vitamin A agera som ett kraftfullt vapen i kampen mot många olika typer av virus. Man har nu konstaterat att zink har en återställande och förebyggande funktion i samband med förkylningar.

I en studie som varade under 12 månader gav man barn i u-länder med lunginflammation samt diarré, som orsak till dödlighet, zink 1 gång i veckan i 12 månader. Barnen visade viktökning, minskade influensbesvär samt ökad överlevnad jämfört med barn som inte fick zinktillskott. Brooks WA. et al. Effect of weekly zinc supplements on incidence of pneumonia and diarrhoea in children younger than 2 years in an urban, low-income population in Bangladesh: randomised controlled trial” Lancet. 2005 Sep 17-23;366(9490):999-1004.

provrr 1jpg

Zink i mat

Zink är inte värmekänsligt vilket gör att förlusten av zink är mycket liten vid matlagning. I mat med födoämnen som sojaprotein, rödvin och laktos ökar upptaget av zink. Zinkupptaget ökar ihop med en proteinrik kost, det är ett av skälen till att man ofta hör att vegetabiliska alternativ ger ett sämre upptag.

Bästa källorna för zink i mat är;

·         Ostron

·         Torrjäst

·          Krabba

·          Lever och nöt

·          Cheddar

·          Rågmjöl

·          Kikärtor, nötter, frön, linser

 

Zinkbrist symtom - vad du bör hålla utkik efter

Symptom på zinkbrist kan som sagt vara långdragna förkylningar och luftvägsinfektioner. Vid cancer ser man ofta låga zinkvärden och höga kopparvärden. Anorexia och aptitrubbningar är vanligt vid zinkbrist. Har du stark illaluktande kroppslukt kan det vara ett symtom på zinkbrist. Vid brännskador, infektioner, intag av alkohol, riklig svettning och vätskedrivande medicinering utsöndras zink. Ökad risk att utveckla zinkbrist är vanligt hos gravida kvinnor som inte intar zinktillskott. Detta kan leda till eklampsi* och missfall.

Zinkbrist symptom;

·         Försenad könsmognad, prostatabesvär, impotens

·         Hudförändringar – akne, rocasea, psoriasis, eksem, husprickor

·         Nedsatt immunförsvar

·         Dålig kroppslukt

·         Bensår

·         Höga kolesterolvärden

·         Dålig lukt- och smakförmåga

·         Dålig aptit

 

Zinkbrist behandling - vad jag kan göra för dig

Min rekommendation är att gå till en näringsterapeut innan du gör din egen bedömning om din kropp behöver zink.  Att supplementera på egen hand utan att veta ditt absoluta behov av zink och andra nödvändiga näringsämnen kan ställa till med onödiga problem med hormonbalanser och andra problem i kroppen. Gör gärna en hårmineralanalys innan du gör din egen bedömning vad din kropp behöver läs mer här https://boka.se/hypericum/info.

 Det ger ett säkert resultat som visar hur din kropp mår just nu, har mått sedan fler månader- och ibland fler år tillbaka i tiden samt visar ditt behov av mineraler och vitaminer just nu. Vill du bara veta ditt zinkbehov finns ett mindre zinktest att göra. Fråga din näringsterapeut.

När ska man ta zinktillskott?

Zinktillskott är bra att ta i perioder av mycket stress och ansträngande motionspass. Zink har viktiga virusdödande egenskaper och är bra att ta vid infektioner och nedsatt immunförsvar. Det kan vara bra med ett zinktillskott om man är vegetarian, äldre person, bantar, har riklig mens, gravid eller är ammande. Ett zinktillskott kan vara bra efter en operation för att påskynda läkning av sår, vid hudutslag och olika eksem. 

blodplttar 1png

Bästa tid att ta zink är vid läggdags och på morgonen när man vaknar. Detta för att undvika kamp med andra mineraler om upptaget i tarmen. Vid intag av läkemedel intas zinktabletten 2 timmar före eller efter intag av medicinen.

Källa: Näringsmedicinska Uppslagsboken, Peter Willhelmsson ISBN:90-631-7910-5, 2011 och Spårämnen och andra livsnödvändiga ämnen. Klinisk tillämpning av hårmineralanalys David L. Watts ISBN 978-91-637-0773-5

*Ordlista; 

Cofaktor – är en kemisk förening som binder till enzymer för att bidra till dess katalytiska förmåga

Brässen – thymuskörteln (thymus) är ett viktigt organ i immunsystemet

Eklampsi – en utveckling av havandeskapsförgiftning med epilepsiliknande kramper

 

Obs! Kosttillskott ska inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Den rekommenderade dagliga dosen får ej överskridas. Förvaras oåtkomligt för små barn.

Vad kan orsaken vara till mag- och tarmproblem?

Idag stötte jag på en mamma vars flicka jag tidigare har rekommenderat att göra en födoämnesintoleranstest. Flickan är 11 år och har mycket ofta ont i magen och magproblem. Familjen har vid fler tillfällen testat att ta bort både gluten och laktos hemma men i skolan låtit det vara. När jag stötte på mamman idag berättade hon att flickans lärare tyckt att flickan varit borta mycket ofta från skolan. Det visade sig att hon redan varit bort hela 20 % den här terminen. Sedan sist hade flickan varit på en speciell vårdavdelning för barn- och ungdom där man tagit många prover enligt mamman, men inget prov hade givit något utslag. På senare tid har jag behandlat några unga kvinnor i 20 års åldern som haft magproblem i många år. En av kvinnorna har gjort både kolo- och gastroskopi ett flertal gånger men inte fått något utslag. I ung ålder har man kommit fram till att kvinnan har mjölkallergi. Gluten har hon kommit fram till själv, då hon inte mått bra vid intag av födoämnen innehållande gluten. Under åren har kvinnan själv uteslutit födoämnen från kosten då hon har känt att hon inte mått bra. Kvinnan hörde talas om mig och bokade en tid för att göra en födoämnesintoleransanalys Typ III. Analyssvaret visade på låga intoleranser av några få födoämnen bl.a äggvita. Dessa födoämnen hade klienten inte märkt av men kan trots sina låga utslag vara orsak till kvinnans magproblem som pågått sedan ung ålder. Kvinnan utesluter nu dessa födoämnen från kosten. Vi har tillsatt fibrer och probiotika och efter bara ett par veckor började tarmen fungera bättre. En annan kvinna något äldre har haft magsmärtor och dålig magen en längre tid. Sedan tidigare har kolhydrater och socker uteslutits. Trots det mådde kvinnan inte bättre. Vi gjorde liksom tidigare kvinna en födoämnesintoleranstest. Analyssvaret gav ovanligt många utslag. Det visade sig dels att kvinnan var pollenallergiker och många utslag visade på korsreaktioner. Många av utslagen var mycket förhöjda bl. a komjölk och äggvita. Kvinnan har nu under en längre tid helt uteslutit alla födoämnen som fanns med på analysen. Efter ca två veckor hörde hon av sig och skickade en bild hur hon kunde ha ett par byxor på sig som hon inte hade kunnat på fler år då de satt mot magen. Klienten har idag fått mycket mer energi, fått finare hy och mår mycket bättre. Dock var det ovanligt många intoleranser och att läka tarmen tar tid. Att läka kan gå i skov, ibland mår man sämre innan man mår bättre och det kan ta flera år innan man helt har läkt. Vi jobbar vidare med läkningen av tarmen samtidigt som kvinnan undviker födoämnen som hon inte tål.

Vad är det då för skillnad mellan det test som görs inom sjukvården, födoämnesallergi Typ I och de som jag gör födoämnesallergi Typ III (födoämnesintolerans)?

Typ I födoämnesallergi

Den mest kända allergin är typ I-varianten som ger omedelbara och ibland livshotande symptom efter att man ätit ett visst födoämne. Jordnötsallergi är ett klassiskt exempel där det kan räcka med spår av jordnötter för att orsaka en anafylaktisk chock. Oftast är det ganska lätt att identifiera vilket ämne det är man inte tål även utan att ta ett allergitest.

 Typ III födoämnesallergi (födoämnesintolerans)

Denna typ av allergi kan också kallas för dold eller fördröjd allergi. Symptomen kommer först efter några timmar eller till och med dagar efter födointaget och är inte livshotande. De varierar från olika typer av mag-tarmbesvär, huvudvärk, hudbesvär, ledvärk mm. till trötthet och psykiska störningar.

 Avslutningsvis vill jag säga att mag- och tarmproblem är svåra att identifiera. Har man testat allt och fortfarande inte funnit orsaken till magontet, kan födoämnesallergi Typ III var en orsak. Stress och stressmage tillsammans med en födoämnesallergi belastar kroppen oerhört och kan på sikt leda till kronisk inflammation och sjukdom. Därför är det viktigt att komma tillrätta med problem som tarm- och magproblem för att läka tarmen och undvika sjukdom på sikt.