Case Ingrid

Case Ingrid

Ingrid är 72 år, väger 82 kg med en längd på162 cm. Hon har ett blodtryck som är 180/100. Ingrid är pensionär och ensamstående. Hon äter medicin mot högt blodtryck, blodproppsförebyggande för tidigare 2 strokes, vätskedrivande mot svullnad i benen, tar medicin för oregelbundenhjärtrytm som orsakas av hjärtflimmer och dessutom medicin för högt kolesterol. Vid behov tar hon också Alvedon mot ond höft. Hon lider också av artros. Ingrid går på vattengymnastik 1-3ggr/vecka. Hon har bett sin läkare om remiss till medicinsk yoga och även önskat att få komma till en dietist. Tidigare gick hon hos viktväktarna men önskade att få sluta då hon tycker att alla medicinerna gör att hon istället går upp i vikt. Ingrid känner sig trött och somnar gärna på soffan. Diskar hon måste hon vila under tiden, promenerar hon måste hon stanna p.g.a. andfåddhet. Ingrid berättar även att hon tidigare har haft stresshjärta.

Ingrid ha kommit till mig därför att hon inte känner att hon får den hjälp som hon vill ha på vårdcentralen. Medicinerna tycker hon inte verkar som hon önskar. Hon vill bli frisk och få den energi som hon alltid har haft och dessutom gå ner i vikt. Vi pratar och Ingrid får fylla i frågeformulär för att ge mer information om sin situation och hälsa. Jag mäter även hennes kroppsdimensioner/sammansättning genom att räkna ut hennes BMI 82/(1.62x1.62) vilket visar sig vara på den lägre gränsen till fetma med ett värde på 31.2.

Genom frågeformuläret får jag reda på att Ingrid bantat och provat en hel del dieter genom livet och att hon inte förstår varför hon hela tiden går upp i vikt igen. Hon kan allt om kalorier och vet exakt vad allt innehåller. Hon tycker om att laga mat och har gärna gäster. Hon tycker inte om att göra saker själv utan vill gärna ha sällskap. Promenader blir därför nästan obefintliga.

Min bedömning av Ingrid är att hon lider av viss depression och övervikt samt att många av hennes symptom går att bota med hälsosam kost. Jag rekommenderar henne därför att gå med i min kvällsgrupp där jag leder gruppen enligt en ny metod baserad på Mosely. Den nya metoden heter 8/800 och är utformad av Catherine Schück. Detta är en striktare form av Moselymetoden som går ut på att äta 800 kalorier näringstät mat med bra fetter (olivolja, kokosolja och avokado) under 8 veckor. Metoden lämpar sig mycket bra för kvinnor över 50 år och ger hälsovinster som lägre blodtryck, jämnare och lägre blodsockernivåer, lägre blodfetter, lägre puls, bättre sömn, ökad pigghet under dagen samt en känsla av att känna sig glad och på köpet viktminskning. Jag finner det lämpligt att Ingrid går i grupp för att se att det finns andra med samma problem och då känner sig peppad av gruppdynamiken.

Målet för Ingrid är att ändra sin livsstil- och ta bort medicinerna. Jag föreslår henne att gå med i gruppen under 12 veckor och samtidigt gå i kognitiv samtalsterapi. Första 2 veckorna innebär en nedtrappning av socker, vete, ris, pasta, bröd, potatis och rotfrukter samt alla mejeriprodukter, för att sedan i 8 veckor äta enligt 8/800 metoden. Veckorna därefter konverterar gruppen över till 5:2 metoden som innebär en näringstät kost likt 8/800 metoden, men med högre kaloriintag och med bra fetter och 2 fastedagar (flytande föda) /vecka för att därmed fortsätta med denna livsstil resten av livet. Slutligen informerar jag Ingrid att det tar ca 3 månader att förändra sin livsstil och att det kan behövas tillskott i form av mineraler och vitaminer för att nå de mål som Ingrid önskar. När Ingrid känner sig bättre kan hon i samråd med sin läkare långsamt trappa ner på medicinerna och på det sättet förhoppningsvis fasa ut medicinerna genom att äta en hälsosam kost med daglig motion därtill.