Vårt namn

VARFÖR VALDE VI NAMNET HYPERICUM TILL VÅRT FÖRETAG?

Hypericum eller Johannnesört som den heter på svenska ligger mig varmt om hjärtat.

 Johannesörten kom till mig när jag skulle komma på ett namn på mitt företag. Jag är från början florist, och uppvuxen i floristvärlden med föräldrar som drev blomsterhandel och farföräldrar som drev trädgårdsmästeri.  Hypericum är en fantastisk växt att jobba med även som florist och finns i oändliga sorter och färger. Näringsmedicin ligger närmre floristyrket än man anar och jag har helat många själar med färg- och form under mina år i blomsterbranschen.
Hypericum växer vild i stora delar av Sverige och blommar med gula blommor. Örten används vid depressioner, oro och hysteri. Vid klimakteriebesvär, med nedstämdhet och vallningar är Johannesörten en bra cirkulationsört. Växten är en kraftig antioxidant som har stark effekt mot virus. Hjälpfull vid herpes och hepatit C.  Studier pågår kring örtens effekt på HIV.  Olja gjord på örten kan användas vid sårläkning, brännsår och hemorrojder.

Maria Treben, en av de främsta pionjärerna inom örtmedicinen skriver i sin bok, Hälsa ur Guds Apotek "Spädbarn som lider av magknip lugnar sig snart, om man stryker Johannnesört på deras lilla mage’" från juli till september. I folktro är örten en maskulin sol-ört som ger gudomlighet, styrka, lycka och upplysning. Under medeltiden hängde man Johannesörten i fönster- och dörröppningar för att undvika att blixten slog ner och för att fördriva djävlar och onda andar.

Hypericum Perforatum som den äkta örten heter har läkande kraft inom många områden. Den har milt lugnande, galldrivande, inflammationshämmande, diuretiska, antiseptiska och anstrigerande verkningar. Det är fin ört att använda.